BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, December 7, 2010

-StreSs,KUcinG,kAwaN daN mEndEkaTi ZinA-

Bismillahirrahmanirrahim…

Hey~peace be upon you all.=)

Mood ~ Feeling cheated.

Mp3 ~ Im Not Missing You, by Stacie Orrico.

Quote of the Day ~ Never, ever, trust a man.

Orang cakap,membelai kucing mengurangkan stress. Betulkah? Aku pun tak tahu. Haha. Tapi memandangkan aku adalah seorang penchenta kuceng, maka aku mengatakan bahawa fakta ini sebenar-benarnya betul. Ngeh. HAHA





masa ceramah Maal Hijrah. kucing ni tiba-tiba datang lepak sebelah aku.haha...sweet.

Kucing oh kucing. Suka tengok gelagat diorang. Ada yang gelikan kucing, ada yang bencikan kucing. Tapi dari kecil, aku memang suka gila-gila-gila kat menatang berbulu yang manja itu. Yeahhh. Kucing pun binatang kesayangan Abu Hurairah kan? =^,,^=(miow~!) ahahaha. Hmm. Tambah pula dalam kebosanan+kefrustan+kebengongan+keserabutan+kebiulan+kesedihan+an an an+doraemooomm~ aku sekarang ni, I really need to pet a cat right now. Or just… watch them frolicking around. Haha.

So… kenapa aku jadi macam ni? hmm.

Seriously, aku teringat zaman aku kecik-kecik dulu. Zaman form 1, form 2 form 3 tu. Zaman tu, aku, err, fobia terhadap kaum berlawanan dengan aku.(lelaki la senang cakap.) kenapa? Entah. Nampak diorang berkumpul ramai-ramai kat satu tempat, terus aku pusing 360 darjah, lalu je ikot lain. Segan, malu, rimas, macam-macam lah bile mata diorang tu pandang aku. Apasal ea? Maybe sebab masa tu tahap pemalu aku tu mencapai maksimass punya. Ye la, nak buat presentation depan budak-budak kelas aku yang seramai 22 orang pun aku ketar lutut. Haiyomak. Haha. Pakai tudung time tu tak nampak mata. (bukan yang macam ‘tudung itik’ tuh.aku pakai tudung tu kedepan sangat. Ngeh~.) tambah pulak aku budak sekolah agama masa tu. (achewah.) so mendengar pelbagai cerita dan tazkirah tentang mata dan imaginasi lelaki, makin aku takoooot. Makk! hebat betul aku masa tu. Memang budak baik la. Jalan pun tunduk. Cakap dengan lelaki pun aku tak pandang sangat muka. Boleh bilang ramai mana lelaki aku tegur sepanjang tiga tahun aku duk sekolah agama. Wah wah wah…

Naik form 4, aku pindah sekolah. Ke sekolah harian biasa. What happen then? Status aku sebagai ‘ex budak sekolah agama’ tu masih berbekas. Walaupun aku memang culture shock, still, Alhamdulillah, dengan pertolongan kawan-kawan aku,(Diyana,Athirah,Ashikin dan Akmal) aku masih mampu maintain siapa diri aku. Alhamdulillah sangat-sangat. Terima kasih korang!haha. Pergaulan pun aku still teragak-agak bila mahu duduk sebelah lelaki, or mahu bercakap dengan diorang. Tapi…

Bila keyakinan bertambah, macam-macam aku mahu buat. Dari budak perempuan yang tak berani, even mahu bercakap depan kelas sendiri, aku beranikan jugak diri aku masuk perbahasan bahasa Inggeris. And akhirnya, aku diterima. Dan apabila team kami berjaya mendapat naib johan negeri, syukur, aku pun tak percaya pada kebolehan diri aku.(and team kitorang. Sekolah aku bukan sekolah premier/pape. Just sekolah harian biasa. Dapat naib johan negeri tu memang dah kira satu kejayaan besar,maybe tak macam sekolah korang semua. Apalah sangat kami ni.)Berterima kasih sangat-sangat kepada kawan-kawan dan Teacher Zaleha/Teacher Nik/Teacher Norafidah/Cikgu Musa(argh!semua guru-guru yang mengajar dirikuh!) sebab bantu aku mencari kemampuan diri aku. Jasamu dikenang, cikgu!!!

Yeah. Aku dah ada keyakinan. Even aku ni seorang yang tak lawa, gemuk, huduhs, aku masih boleh tengok cermin dan katakan, “Syafiqah! You’re the bomb today baby! Come on, show ’em your best strut!” yeahh. And… aku mula mencuba berkawan dengan boys. I mean, menjadi kawan rapat. Huhu.

So, memang aku akui, walaupun aku macam ni,(payah percayakan seseorang) aku masih lagi seorang yang sangat naïf. Aku jenis yang… payah nak percayakan seseorang. Tapi once aku dah percaya, aku akan… entah. Jadi macam ni la. Jadi percaya sangat-sangat. (tak la sampai jual diri. Haha. Jangan pikir lain.aku still jaga kredibiliti aku,haha) or dengan kata lain la. Aku percayakan kawan-kawan aku. Aku memang seorang yang sangat… maybe. Setiakawan. Aku jenis yang “tak lah. Maybe dia naik motor dengan abang dia kot?” and, untuk senang cerita, aku pergi tanya sendiri. Aku jenis macam tu. Jenis senyap, tapi aku memang outspoken bila diminta. Kalau korang tak mintak, diam lah aku. Haha. And aku juga, memang pantang bercakap manja dengan lelaki. Tak suka. Memang, suara aku dalam phone agak… ergh. Dah ramai yang cakap “suara awak best la…lembut je…nak kiss boleh tak?” ceh, penampo nak tak? DUSYUMMMM. Aku memang camni, nak buat camna. Takkan mahu buat suara kasar pulak. Dah fitrah aku sebagai perempuan, memang suara aku…ehem. Lembut. Even dah try bertegas, selalu je kecundang.=_=(perlu kurangkan phone conversation dengan boys.)tak pun mesej-mesej yang berbaur manja.

“awk2…awk nga uat pew ue…?bz ea…itew da lme tnggu awk reply taw...”

“awk..plez..awk jgn majuk…olo…nk mnje2 kit dgn awk pn ta bley…”

“ta la..sy mnjew dgn awk jew tw…J (smiley byk2)”

Mak aih… yes. Aku akui! Memang aku macam ni. Sekarang… aku dah nekad!!! Aku nak berubah. Aku nak jadi lebih tegas. Tapi tak mahu sampai berkasar, buat lelaki tu terasa. Eh, cuba bayang… bayangan je eh! Haha, kalau cakap manja-manja camni kat sorang boy tue… dan boy tu tiba-tiba cakap;

“Ape…ape? Ape nak manja-manja? Cakap leklok takleh ke? Aku pannggg kang… !!!”

MWAHHAHAH!!!

Meh, kita renung sekejap:

Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda :
“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti’

Lelaki punyai kekuatan, bukan pada tubuh badan. Tapi kekentalan menghadapi cabaran seorang perempuan.

Diambil dari: http://www.rakanmasjid.com/artikel/25-lain-lain/189-administrator.html

Tapi sekarang, jika ada yang bermanja sebegituh dengan boys, ramai yang akan melt bak aiskrim ditengah kepanasan iklim khatulistiwa. Tambah pulak perempuan lawa. Blurbrbbrbbr….

Nak cari yang macam dialog diatas ini memang payah. Tak pun, dengan kawan-kawan perempuan dia bertegas la. Dengan perempuan yang diorang minat, mesti bergentleman la. Mana boleh kasar-kasar. Kan?

Bukan salah mereka jua… memang,its their weakness. Ada sebab mengapa perempuan diciptakan lembut, manja. Kerana mereka mampu mencairkan ego yang sekeras kek aku buat tapi tak jadi, dan menundukkan ego yang setinggi Menara Dubai. Namun… manja tu biarlah bertempat. Bukan kat boyfriend. Bukan kat semua lelaki yang ajak kita berchatting, bermesej. Tapi kat husband. Reti sabar boleh tak? Reti? Pandai tak? Time kahwin tu buat lah semua yang korang nak. HAHA. Tak payah bimbang dah masa tu. Tak payah was-was dengan apa yang korang buat. ^^

Hmm. Kulit lain, isi tetap sama. ß ni sebab aku sedih, aku frust.

Kulit kata kawan, tapi cara mesej tu… ait. Tak macam kawan pun? Manja-manja gitu. And such. Memang, bila korang baca pembebelan aku diatas sana, memang tiada kaitan dengan apa aku cakap sekarang ni. Tapi sebenarnya, ada. Tengok bawah.

1) Aku memang percayakan kawan aku.

2) Aku memang tak suka bermanja dengan lelaki.

3) Dan disebabkan dua perkara diatas, aku sedih.

Koklusi mengapa, korang fikir sendiri. Aku menulis bukan untuk orang lain, aku mahu menegur diri aku. Nak menguatkan apa yang lemah. Aku memang dah lemah sekarang. Mudah hanyut, mudah lagha. Maaf kalau apa yang aku membebel kat sini buat korang terasa. Maaf ya.

Wallahualam.

Salam Ukhuwah semua.=)

Saturday, December 4, 2010

The Veiled Girl


On those plain days, I will walk the street

Catching my way through people, counting at my own heart beat

Each glances of the passersby I meet

I modestly lower my gaze, looking down at my feet.


As they see me, I can see the look of their eyes

Are lit from feel of respect or mocking lies

What or how they see me, those doesn’t bother

For who I am by the side of Allah, which is the only matter


Some may wonder why I am covered to my feet

Bundled up in clothes in cold or heat

I wish they all could comprehend and see

I am doing this all for Allah, the Almighty


This clothes I wear isn’t a mark of weakness

I am covering myself for much bigger greatness

I feel free and protected from vicious eyes

My faith for Allah is strong even they try to denies


One day, you may see that girl

Modestly making her way through people

And maybe, one day you’ll see

How its like to be me.



Friday, December 3, 2010

Memories,Memoirs.

Bismillahirrahmanirrahim...


Peace be upon you.^^

How are you guys today? Im just...fine. Maybe. Maybe not. Ahaha. Not after what I’ve seen.

You see, here’s the thing. I have been surfing and blogwalking for the past few hours. Still bored, I decided to visit my fs page (since to be considered, I haven’t updated it for a long…long time, lol. Maybe, approximately one year.) Well, yeah, I went on checking my pictures from high school, year-old comments and such. And guess what? I stumbled upon his comments.

Unable to stop myself, I read it.

The whole… thing. And it make me smiled. It is… so sweet. So innocent. I am so naïve, so trusting…

Haha. Now…everything is… even the word ‘bitter’ can’t describe this. While reading it… there’s a sense of loss inside my heart. You see, I’m not the type that easily let go of somebody. Never. I am not that type. In fact, I hate to lose a friend. Nevertheless, what can I do if he never wants to fix things up?

Am I living a lie? I don’t know. I don’t think so. If I am, why can’t he mend me?

Those comments… haha.

It’s the first step for us. Then, who knows we become best friends?^^

Now, everything is a blur. I am just waiting for the right moment for everything to crash, to ruin. I just can’t keep this going anymore. Up to him, if he wants to pursue for his love, I can’t stop him. Just… go on then.

I’ll wish the best for him. Besides, I’m no one to be compared to him. Yeah. Who am I? I am just a normal girl with a normal face. Normal attitude, normal life, I am just… me. I am not unique or different in his eyes. I’m just someone he’ll stumble upon every day. Of course, he can… well. Find someone better. Prettier. Someone who’s not… plain looking, average looking like me. I am broken, I will not pretend I am not. I am broken. Especially when I lose two persons almost at the same time.

For Mr.Cornflake, rest in peace. Al Fatihah for you.

And ‘him’… yeah. He is still alive, breathing.

I’ll just pray the best for him. Maybe it’s the best for him as well. To move on. I always believe he had this potential in himself- he just… never see it.

Maybe one day he’ll be a great man, Insya Allah.

Too bad, I can’t be there…



Because you are already out of reach...